in

Парламентът прие задължително предучилищна подготовка за 4-годишните

На първо четене закона за предучилищна за 4-годишните бе приет

Със 105 гласа „за”, 4 „против” и 52 „въздържали се” парламентът прие  на първо четене промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Те включват задължително предучилищно образование за 4-годишните деца, както и функционирането на настоятелствата към детските градини.

В мотивите си правителството отбелязва, че обхващането в детска градина на четиригодишните е изключително важно за езиковото, емоционалното и социалното им развитие. Крайният срок за въвеждането му е учебната 2023/2024 година.

В държавния бюджет са предвидени 10 млн. лв., които освен за въвеждане на задължителното предучилищно образование за 4-годишните ще бъдат и за подпомагане заплащането на такси от родителите, които са в неблагоприятно социално положение. Така ще се стимулира включването в предучилищно образование на децата, които не посещават детска градина поради нисък социален статус или поради факта, че родителите са безработни.

Разбира се, въпросителните около темата за реалното изпълнение на мярката не липсват, тъй като в по-големите градове и особено в София, местата в градините не стигат. По думите на министъра на образованието Красимир Вълчев от Столичната община приемат промените и гарантират места за децата в тази възрастова група. До 3 години ще бъдат построени 50 нови детски градини, а 50 други ще бъдат надградени, с помощта на обявената вече програма за 210 млн. лв.

Третата промяна засяга законовата регламентация на обучението в електронна среда. Тази година то бе осъществено като мярка от Закона за извънредното положение. Въвеждайки законовата уредба онлайн ще може да се учи при грипни епидемии или други непредвидени обстоятелства.

Също така, ако на даден ученик му се наложи да отсъства по болест или при пътуване със семейството му в друг град, той ще може да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реалната класна стая.

Училища ще могат да въведат 20% дистанционни часове само по желание, като от тях ще могат да се възползват учениците от 4 клас нагоре. За целта обаче, иновативните заведения ще трябва да докажат, че този процес на обучение ще подобри резултатите на учениците.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Намериха мъртъв изчезналия кмет на Сеул

МОН с няколко сценария за новата учебна година