in

Парламентът прие финансовата рамка на Бюджета за 2021 г.

Приоритети в бюджета са политиката по доходите, образованието, здравеопазването, социалната и пенсионната политика и отбраната

Депутатите продължават с гласуването на текстовете от Закона за държавния бюджет за 2021. Финансовата рамка вече беше одобрена окончателно.

Приоритети в бюджета са политиката по доходите, образованието, здравеопазването, социалната и пенсионната политика и отбраната.

Финансовата рамка за догодина е изчислена при спад на икономиката от 3 на сто, макар и мнозина експерти да смятат тази прогноза за много оптимистична. Ако тя се реализира, дефицитът в хазната ще бъде близо пет милиарда лева и половина. Финансовата рамка разрешава поемането на нов държавен дълг до 4,5 милиарда лева.

Основните параметри – от догодина минималната работна заплата ще бъде 650 лева. За медиците на първа линия – ръстът на възнагражденията ще бъде 30 на сто, за служителите в публичния сектор – 10%. След протести на полицаите, които също работят на първа линия, им бе обещано ръст на възнагражденията от 15%.

Пенсиите ще се увеличават от 1 юли по швейцарското правило, но най-ниската ще стане 300 лева от 1 януари. Пенсионерите ще получават добавки от 50 лева през януари, февруари и март.

Родителите с най-ниски доходи ще могат да получават помощи, а всички – да се възползват от намаляване на данъчната основа. Това бе една от най-спорните теми между първо и второ четене, а коалиционните партньори се споразумяха, че за едно дете в домакинство трябва да останат 450 лева, за две – 900 лева, а за три – 1350 лева.

За семействата с месечен доход до 410 лева на човек, месечната помощ е 40 лева за едно дете, 90 лева – за две, за три – 135 лева, за четири – 145 лева, а за всяко следващо помощта за семейството нараства с 20 лева. Домакинствата с доход между 410 лева и 510 лева ще получават 80% от размера на изброените помощи.

Само за догодина – 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и осигурителен стаж – мярка, свързана с пандемията от Covid-19.

В бюджета има заложен буфер от 600 милиона лева.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Манчестър Сити на осминафинал в Шампионска лига

Искат стадиона в Неапол да се казва „Диего Марадона“