Панамският канал ще намали през идните месеци допълнително броя на корабите

Дата:

Панамският канал ще наложи ограничения на броя кораби, които могат да преминават през него, поради най-голямата суша в региона през последните 70 години. Този феномен е наречен “Ел Ниньо”. Управата на Панамския канал (ACP) обяви тези ограничения поради най-сухия октомври, откакто се води метеорологична статистика през 1950 година.

Прогнозира се, че това ще увеличи разходите за доставка на стоки по света. За периода между 3-ти и 6-ти ноември ще бъдат издадени само 25 разрешения за кораби, които могат да преминават през канала. След този период броят на разрешенията ще продължи да бъде ограничен и ще достигне до 18 на ден, започвайки от 1 февруари 2024 година. Обикновените товарни кораби и тези, които пренасят втечнен природен газ, вече чакат до 17 или 13 дни, съответно, за да преминат през канала.

Ел Ниньо, свързан с повишената температура на водата в Тихия океан, спомага за сушата в Панама. Следователно нивото на езерото Гатун, което снабдява канала с вода, намаля до исторически ниски нива за този период от годината.

Ограниченията, които вече са в сила, предизвикаха забавяния за корабите и повишиха цените на корабоплаването по целия свят, което засегна най-вече доставката на втечнен газ от САЩ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

ЦСКА 1948 победи Хебър с 3:1 в Пазарджик

ЦСКА 1948 постигна победа с резултат 3:1 срещу Хебър...

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините

Днес земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините, според...

САЩ обявиха, че внасят 3 милиарда долара в най-големия световен фонд за климата

Американската вицепрезидентка Камала Харис обяви на конференцията на ООН...

Израел е уведомил арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа

Израел е уведомил няколко арабски държави, включително Египет, Йордания,...