Отбелязваме 120 години от рождението на големия български художник Златю Бояджиев

Дата:

Честваме 120 години от рождението на големия български художник Златю Бояджиев с редица събития. В Пловдив е открита изложба, която включва творби от фонда на Градската художествена галерия, Общинския институт “Старинен Пловдив”, както и непоказвани картини на художника.

На откриването на изложбата присъстваха бившият президент на България Петър Стоянов, който е почетен председател на Фондация “Златю Бояджиев”, и министърът на културата Кръстю Кръстев.

Посетителите на къщата-музей “Златю Бояджиев” в Стария град на Пловдив ще имат възможност да видят и документален късометражен филм, създаден през 1961 г., посветен на художника. Този филм спечели втора награда на първото издание на фестивала “Златна роза” във Варна и беше номиниран за “Златна палма” на фестивала в Кан.

Освен изложбата и филмовата прожекция, събитието включва и презентация на тема “Хронос и топос в платната на художника”, която ще представи публиката на времето и пространството в картините на Златю Бояджиев.

Публиката ще има възможност да види и луксозен албум, съдържащ портрети на родственици, художници и артисти, свързани с художника.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Хосе Карерас с концерт тази вечер в зала 1 на НДК

Този вечер Хосе Карерас ще представи концерт в зала...

Днес отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Денят на хората с увреждания, отбелязван от 1992 г.,...

Борис Бонев: ГЕРБ не ме искат начело на СОС, защото ще извадя “кирливите им ризи”

Столичният общински съветник Борис Бонев от "ПП-ДБ (Спаси София)"...

Луксозен автомобил заседна на Северния плаж в Бургас

На Северния плаж в Бургас луксозен автомобил с украинска...