От “Възраждане” искат изслушване на министъра на образованието по случая с “Школо”

Дата:

Депутатът от “Възраждане” Даниел Проданов е подал искане до председателя на Народното събрание за изслушване на министъра на образованието проф. Галин Цоков относно придобиването на онлайн платформата за дигитализиране на образованието в България – “Школо” от чужда компания. Този ход на парламентариста е реакция на страховете и общественото напрежение, предизвикани от продажбата на платформата. Според информацията, услугите на “Школо” се използват от над 1700 образователни институции в страната, а условията по сделката са конфиденциални.

Представителите на “Възраждане” подчертават, че е недопустимо Министерството на образованието и науката да допусне такава сделка без знанието, контрола и надзора на държавните институции. Депутатът Даниел Проданов изтъква, че всички действия и реформи в ключови сектори в България следва да се извършват при прозрачност, предвидимост, отговорност и отчетност пред българския народ. Той изисква предприемане на мерки в интерес на обществените очаквания за публичност и контрол върху дейността на изпълнителната власт.

Министерството на образованието и науката предварително сезира Държавната агенция “Национална сигурност” и Комисията за защита на личните данни за случая. Текущо МОН няма договорни отношения с “Школо”, но много от българските училища използват техните услуги. В съобщение до медиите, ведомството изразява готовността си да предприеме всички действия за разясняване на случая.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...