ОССЕ е в плачевно състояние и без никаква перспектива, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров

Дата:

Външният министър на Русия Сергей Лавров изрази недоволство от текущото състояние и перспективите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по време на нейния юбилей. Лавров заяви, че ОССЕ, създадена за кооперация и сътрудничество по време на Студената война, сега е в плачевно състояние и без перспектива, поради това, че западните страни я използват в полза на НАТО.

В рамките на срещата в Скопие, Лавров обсъди военната интервенция на НАТО в Югославия и Косово, която той определи като военна агресия. Той обвини Запада за подстрекаване на конфликтите в Грузия и Украйна, като посочи руската атака срещу Грузия през 2008 г. и събитията в Украйна през 2014 г. и 2022 г.

Също така, Лавров се изправи пред бойкота от страна на Балтийските страни и Украйна, които не присъстваха на срещата поради присъствието му. Той беше принуден да избегне българското въздушно пространство и да пристигне през Гърция. Причината за това беше санкцията срещу говорителката на руското МВнР Мария Захарова.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...