in

Осигуриха пари за 30% по-високи заплати за хората от първа линия в борбата с Covid-19

Част от министерствата преструктурират бюджетите си, за да гарантират увеличението

С одобряването на поредица от постановления правителството осигури днес допълнително средства за увеличаване с 30 на сто на заплатите на служители от първа линия в борбата с Covid-19, както и за тези, които работят на терен и в пряк контакт с други хора.

Част от министерствата преструктурират бюджетите си, за да гарантират увеличението с 30 на сто.

Сред министерствата, които вдигат заплатите на служителите от първа Covid-линия са тези на земеделието, което получава 5 милиона лева; на социалната политика – 15 млн. лв.

10,5 милиона лева за вдигане на заплатите с 30% и Министерството на здравеопазването. Други 9,6 милиона получава същото министерство за увеличение субсидията на държавните и общински болници.

Пари се дават и на служители от ДНСК и тези в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Час нощен труд там ще се завиши от 25 стотинки на 1 лев.

Служители в Министерство на културата също са в списъка за по-високи заплати, както и тези в две дирекции от Министерството на туризма, както и служителите в агенция „Митници“. Те ще получат по-високите си заплати, считано от 1-ви август.

Допълнително правителството осигури 29 милиона лева за МВР за изплащане на извънредния труд на полицаите, натрупан от началото на извънредното положение през пролетта.

122 милиона лева кабинетът отпусна за заплати на личните асистенти, които работят по Закона за личната помощ до края на годината.

30,5 милиона лева министрите отпуснаха за подпомагане на земеделските стопани, отглеждащи животни, пчели, плодове, зеленчуци, маслодайна роза, лозя, като размерът на помощта „de minimis“ ще достигне 49 милиона лева.

Документите за изплащане на паричните обезщетения от държавното обществено осигуряване ще се подават от бизнеса само по електронен път, без да се налага посещение в приемните на НОИ, реши правителството с промени в наредбата за паричните обезщетения.
Целта е намаляване на административната тежест за гражданите, работодателите, самоосигуряващите се.

Допълнително 708 000 лева отпусна правителството, за да обезпечи програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Средствата ще получат Държавен фонд „Земеделие“, Министерството на образованието и науката и Министерството на културата.
На Министерството на земеделието се отпускат и 6,5 милиона лева за закупуване на ваксина срещу заболяването „Син език“ по животните.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Протестиращ счупи телефона на журналистка и удари пиара на Министерството на земеделието

Цветана Пиронкова се завръща на корта на US Open