Обявиха лауреатките на наградата „Пробив при жените 2023“ за равенство между половете в науката, бизнеса и обществото

Дата:

Фондация „Фолинг уолс“ и фондация „Елзевир“ обявиха лауреатките на първата по рода си награда „Пробив при жените 2023“ в категориите „Иновации“, „Интегриран подход към равнопоставеността на половете“ и „Овластяване“, съобщиха от пресслужбата на “Фолинг уолс”.

Наградата има за цел да отличи жените учени за техните визионерски изследвания в области, свързани с целите на устойчивото развитие, като същевременно демонстрират ангажираност към въпросите на справедливостта и равенството между половете в науката, бизнеса и обществото.

Илън Шем, изпълнителен директор на фондация „Елзевир“, обясни, че „победителките не само са разработили иновативни начини за справяне с някои от най-големите предизвикателства в света, но също така са извършили работата си по начин, който осигурява справедливост, овластяване и подкрепа на жените, децата и общностите, които не са получили достатъчно грижи. За нас беше привилегия да разработим наградите „Пробив при жените“ съвместно с „Фолинг уолс“ и да отличим тези впечатляващи жени, които работят за постигане на осезаема промяна“.

Четирите лауреатки бяха избрани измежду 82 подадени кандидатури от 39 държави от жури в състав: Рана Даджани (Хашемитски университет), Имке Раджамани (Хамбургска конференция за устойчиво развитие) и Инджондж Карангва (Университет за глобално здравно равенство), Илан Шем и Домициана Франческон (Фондация „Елзевир“). 

Отличените изследователки ще участват в церемонията по награждаването, която ще се проведе по време на Международната есенна среща на 7 ноември 2023 г. в рамките на форума „Фолинг уолс“ в Берлин. 

Носителките на наградата „Пробив при жените 2023“ в категория „Иновации“ са Атинуке Чинеме, университет в Калгари, Канада, и Марва Шумо, Център за изследване на развитието (ZEF) към университета в Бон. Двете лауреатки представиха съвместно пилотен проект, който интегрира черни мухи-войници (Hermetia illucens) в модели на кръговата икономика за преобразуване на биоотпадъци и производство на фуражи за животни. Проектът има за цел да даде възможност за реализация на общностите в неравностойно положение и на жените в Африка на юг от Сахара, като същевременно допринесе за рециклирането на отпадъците, продоволствената сигурност, устойчивостта и смекчаването на последиците от изменението на климата.

В категория „Интегриран подход към равнопоставеността на половете“ носителка на приза е Судешна Дас от Индийския технологичен институт в Харагпур. Тя е пионер в създаването на рамкова платформа, управлявана от изкуствен интелект, предназначена за идентифициране на необективни по отношение на пола текстове в учебниците. Нейната цел е да се намали вредното въздействие на необективния по отношение на пола дискурс върху децата. Анализирайки учебници от Индия, Бангладеш, Южна Африка и САЩ, тази инициатива е обещаваща за прилагане в световен мащаб, посочват организаторите.

В категория „Овластяване“ бе отличена Симангеле Шакване от Южноафриканския университет. Тя е разработила иновативен модел за улесняване на преподаването на интимни грижи в обучението по здравни грижи чрез хуманистични симулационни техники и културно чувствителни подходи, за да се осигурят приобщаващи и справедливи практики в областта на обучението на медицинските сестри. Понастоящем моделът е в процес на активно прилагане и оценка в учебни заведения за медицински сестри в Южна Африка.

Фондация „Фолинг уолс“ („Падащи стени“) е вдъхновена от падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. и началото на нова ера на свобода. Фондацията с нестопанска цел насърчава пробивното мислене и изгражда разрастваща се мрежа от лидери от науката, бизнеса и публичния сектор.

Фондация „Елзевир“ (Elsevier) предоставя над 1,5 милиона долара годишно на организации с нестопанска цел чрез партньорства, които създават нови подходи, противопоставят се на неравнопоставеността на половете и катализират промяната към Целите за устойчиво развитие на ООН. 

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...