in

Обмислят ваучери от по 100 лв. на дете за детски и младежки туризъм

Програмите за детските пътувания, зелените и ски училищата са от голямо значение за укрепване здравето на подрастващите

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с председателя на Националната асоциация за детски и младежки туризъм Гина Шоева и членове на Управителния съвет на организацията, съобщиха от Министерството на туризма.

Бяха коментирани промените в Наредбата за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Предложенията на сдружението в краткосрочен и дългосрочен план са взети под внимание от междуведомствената работна група. Предстои текстът да се приеме от Министерския съвет в най-близко време по съвместно предложение на министъра на туризма и министъра на образованието и науката, посочи вицепремиерът.

Според нея програмите за детските пътувания, зелените и ски училищата са от голямо значение за укрепване здравето на подрастващите и тяхната социализация. Особено в условията на пандемия те биха могли да съчетават много добре училищните и извънкласните форми за подготовка.

Вицепремиерът посочи, че при последната среща преди ден с бизнеса в зимните курорти е била подчертана важността на този активен отдих. Мениджърите на хотели предложиха да се обмисли възможността да се комбинират ваканциите между балканските държави, за да се осигури по-голям приток на деца в курортите ни през всички сезони, каза тя.

Министър Николова коментира подробности по икономическите и социалните мерки на правителството в подкрепа на туристическия бранш – чрез бюджета и с еврофинансиране. От тях фирмите за детски и младежки пътувания следва непременно да се възползват, още повече че са доста облекчени като процедура. Те са сред най-пострадалите в отрасъла заради разрасналата се пандемия. Така бизнесът ще може по-бързо да се рестартира около началото на учебната година, поясни тя.

Министерството на туризма ще подкрепи пред Министерството на образованието и науката идеята на асоциацията да се създаде система от ваучери по 100 лв. за всяко дете за такива пътувания.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Протестиращи искат отваряне на ГКПП „Илинден – Ексохи“ за товарни автомобили

Алексей Навални е в тежко състояние в реанимация