in

Обиди и юмрук по масата – срещата на върха навлиза в 4-ия си ден

Петте държави от ЕС, наричани „пестеливите“, отдавна се противопоставят изобщо за грантове, докато Европейската комисия е предложила 500 милиона евро

Лидерите от Европейския съюз се готвят днес за четвъртия ден на битка за безпрецедентния бюджет на ЕС от 1,85 трилиона евро (2,1 трилиона долара) и фонда за възстановяване от коронавируса, едва възстановили се от уикенда, белязан с напускания на залата, удряне с юмруци по масата и оскърбления.

В сградата на Европейския съвет най-накрая проблясва лъч на надежда, че преговорите за подпомагане на континента да излезе от пандемията с безпрецедентен пакет от икономически помощи, в крайна сметка не са обречени на провал.

„Изглежда по-обнадеждаващо, отколкото си мислех през нощта, че всичко е свършено“, каза нидерландският премиер Марк Рюте, станал мишена на повечето от критиките.

Срещата бе прекъсната временно и трябва да бъде възобновена днес следобед. Бяха необходими сърцераздирателната реч по време на вечерята на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел към лидерите да не провалят своя съюз, гневният удар на френския президент Еманюел Макрон с юмрук по масата и излагането на нов набор от бюджетни числа, за да може тази епична среща да продължи.

Тя бе планирана да трае два дни и да приключи в събота, но имаше дълбоки идеологически разногласия между 27-те лидери, които наложиха удължаването й с два дни. Рюте отстояваше каузата на група от пет богати северни страни – Нидерландия, Австрия, Финландия, Швеция и Дания – целяща да ограничи разходите и да наложи гаранции за строги реформи. Той бе критикуван от Макрон, Италия и Унгария, чийто премиер Виктор Орбан попита защо холандецът таи такава „омраза“ към него.

Въпреки, че Макрон и германският канцлер Ангела Меркел преговарят като най-близки партньори, традиционно мощният френско-германски съюз не можа да помири каращите се страни. На масата за вечеря снощи лидерите обсъждаха предложението на петте богати северни страни за фонд за възстановяване от коронавируса, съставен от грантове за 350 милиона и същата сума за заеми.

Петте държави от ЕС, наричани „пестеливите“, отдавна се противопоставят изобщо за грантове, докато Европейската комисия е предложила 500 милиона евро.

„Готови сме да приемем прехвърлянето от заеми към субсидии“, каза Рюте. Всички страни са съгласни, че трябва да се обединят, но петте богати от севера, оглавявани от Нидерландия, искат да има строг контрол върху разходите, а страдащи южни страни като Испания и Италия казват, че тези условия трябва да бъдат сведени до минимум.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Тити Папазов: Задълженията на „Левски“ са вече 5 800 000 лв.

„България Еър“ предлага безплатна промяна на самолетни билети