Новият хит-Кисели краставички по финландски-Вече втора година ги правя и не мисля да спирам
Днес в менюто са финландски кисели краставички , които вече втора година правя в купички. Всичко е много просто
Днес в менюто са финландски кисели краставички , които вече втора година правя в купички. Всичко е много просто и без стерилизация. Тази рецепта се отличава със своята простота: няма нужда да се занимавате с вряща вода, да я изливате напред-назад.
Краставиците се готвят бързо и всеки сезон се опитвам да приготвя колкото се може повече. Първо накисвам краставиците във вода за два часа. След това ги нарязах на едри парчета, като ги измих и им отрязах краищата от двете страни. Нарязвам малки краставици наполовина.
Вземам голям леген, слагам го на огъня, наливам три литра вода в него. Добавям шест супени лъжици едра каменна сол, 400 грама захар, две чаени лъжички синапено семе и три дафинови листа. Веднага щом водата заври, наливам 360 милилитра 9% оцет и отново оставям маринатата да заври.
Сега внимателно добавете краставиците към врящата марината. Разбърквам ги за няколко минути, докато краставиците си сменят цвета. Щом краставиците побелеят, ги варете още три минути и отстранете от огъня. Готовите краставици поставям в стерилизирани буркани и ги заливам с марината догоре.
Затварям бурканите с чисти капачки, завивам ги и ги обръщам с капачките надолу. Завивам с одеяло и оставям докато изстине напълно. Съхранявам краставиците на стайна температура. Краставиците, които се получават са изключително вкусни !



