Норвежкият премиер направи промени в кабинета след поражението на местните избори миналия месец

Дата:

Норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре направи промени в състава на кабинета, след като миналия месец левоцентристката му партия за пръв път 1924 г. загуби местни избори от десноцентристите, предаде Асошиейтед прес.

Еспен Барт Ейде, който досега беше министър на околната среда и климата, заменя Аникен Хюитфелт на поста външен министър. Ейде и преди е заемал тази длъжност, в периода 2012 – 2013 г.

Трима министри напускат правителството, а двама получават друг портфейл. Министерските кресла в кабинета се увеличават на 20, като се създава ново министерство – на цифровизацията.

“Правим тази промяна, защото има някои политически области, на които в бъдеще ще трябва да отдадем още по-голямо внимание”, каза Гар Стьоре.

По думите му той “иска да направи тези промени в екипа, за да вдъхне нова енергия на правителството”.

Но в случая с напускането на Хюитфелд “става дума за покупка-продажбата на дялови участия”, посочи Гар Стьоре.

През септември се разбра, че съпрузите на Хюитфелт и бившия консервативен премиер Ерна Сулберг години наред са търгували с акции зад гърба им. Двете се наложи да дават обяснение защо като длъжностни лица са вземали решения, които потенциално са могли да обогатят съпрузите им.

След като беше порицана от правния отдел на правителството, че не си е дала ясна сметка за проблема с “финансовите дейности” на съпруга си и не е направила нищо, за да го реши, Хюитфелт призна, че е “трябвало да попита съпруга си какви дялове притежава”.

На изборите за органи на местно самоуправление в 356-те общини и 11-те окръга на Норвегия, произведени на 11 септември, социалдемократическата Работническа партия, която от десетилетия на местни избори неизменно е първа политическа сила, остана на втора, след като събра около 22 процента от гласовете, или с 3,1 процента по-малко от предишния вот през 2019 г. Консервативната формация “Хьойре” получи подкрепата от близо 26,1 на сто, което е с около 6 процента повече от преди четири години. Сулберг, която е начело на “Хьойре” от май 2004 г., падна от власт на парламентарните избори през 2021 г. след победата на Работническата партия.

“Това не е достатъчно добър резултат”, коментира развръзката на местните избори Гар Стьоре.

Членовете на новия състав на кабинета застанаха за обща снимка пред кралския дворец в Осло, след като бяха официално назначени от крал Харалд, норвежкия монарх, който има само представителни функции.

През октомври 2021 г. Гар Стьоре сформира управленска коалиция с евроскептичната Партия на центъра – третата политическа сила в Норвегия.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ще арестуват ли Кмета на Пазарджик за подкуп и търговия с гласове?

Близък до кмета на Пазарджик строителен предприемач и синът...

КМЕТОВЕ НА ПРОМЯНАТА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?!

На вниманието на Прокуратура и Комисията за закрила на...

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...