Николай Денков отдаде последна почит на Жак Делор

Дата:

Президентът на България, акад. Николай Денков, участва в прощалната церемония по повод смъртта на Жак Делор, която се състоя в мемориалния комплекс “Дом на инвалидите” в Париж. Жак Делор почина на 27 декември на 98-годишна възраст. В съобщение на Министерския съвет се съобщава, че премиерът Денков е изразил дълбоки съболезнования на семейството и близките на Жак Делор, както и на всички европейци.

Церемонията, председателствана от президента на Франция Еманюел Макрон, събра редица европейски лидери, включително председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Жак Делор, наричан баща на еврото, беше начело на Европейската комисия от 1985 до 1995 г. и се счита за един от архитектите на обединена Европа. Той вдъхнови мнозина с идеята за обединен и проспериращ континент, оставайки след себе си наследство от ценности и идеали, които продължават да оформят европейското сътрудничество. В съобщението си преди церемонията премиерът Николай Денков отбелязва влиянието на Жак Делор върху българската общественост, като подчертава, че идеите му за една по-добра и по-единна Европа ще останат в сърцата и умовете на европейците.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...