Има ли нещо по-хубаво от това, когато кухнята ухае на прясно изпечени кифлички? Освен декоративния си вид, тези рулца от тесто са и с феноменален вкус, сочни и меки като памук… Рецептата е напълно постна, по желание може да ги намажете с малко майонеза преди печене (отново в постен вариант).
Най-меките кифлички на света Продукти: Приготвяне: Разтворете кубчето мая в 500 мл вода и добавете захарта и 2 супени лъжици брашно, след което оставете за около 10 минути да се активира и шупне.
Изсипете половината от брашното в голяма купа, след което добавете сол, бакпулвер, олио и активирана мая. Замесете меко, нелепнещо тесто, като постепенно добавяте брашното. Това тесто трябва да е малко по-меко от тестото за класически кифлички.
Оставете да втаса за един час, докато хубаво увеличи обема си. Омесете го малко и го изтръскайте върху набрашнена работна повърхност, след което го разделете на 18 топки. Покрийте ги с кърпа, за да не изсъхнат. Всяка топка разточете с точилка.
Направете 4 разреза на едната половина и навийте на рогче. Снимка: YouTube Подредете кифличките в тава, застлана с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасват 40 минути.
Снимка: YouTube Намазват се с постна майонеза, поръсват се със сусам и се пекат 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Снимка: YouTube Да ви е сладко! Снимка: YouTube