Населението на Газа гладува, докато боевете там продължават

Дата:

Високопоставеният служител на ООН, Карл Скау, предупреди, че половината от населението на Газа се сблъскват с глад, докато боевете в региона продължават. Заместник-директорът на Световната продоволствена програма на ООН посочи, че само малка част от необходимите доставки са успели да достигнат до ивицата, където девет от десет души са лишени от възможността да се хранят ежедневно.

Според Скау, условията в Газа са направили доставките “почти невъзможни”. Израел продължава въздушните удари с цел унищожаване на Хамас и връщане на израелски заложници у дома. Говорителят на Израелските сили за отбрана, подполковник Ричард Хехт, призна, че всяка ситуация за цивилни е болезнена, но заяви, че няма алтернатива.

За последната седмица от страна на Хамас се твърди, че близо 17 700 жители на Газа са били убити от израелската кампания, включително над 7 000 деца. Международният натиск и краткотрайното прекратяване на огъня миналия месец позволиха на част от необходимите помощи да достигнат до Газа. Въпреки това Световната продоволствена програма изисква втори граничен пункт, за да бъде удовлетворено нарастващото търсене.

Според Скау, девет от всеки десет семейства в някои райони прекарват цели дни без храна. Жителите на Хан Юнис в южната част на Газа съобщават за ужасното положение там, като докторът Ахмед Мограби, ръководител на отделението по пластична хирургия и изгаряния в единствената болница в града, споделя за липсата на храна и безпомощността, която чувства.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...