Народното събрание започна работа с разглеждането на четири законопроекта

Дата:

Днес в Народното събрание започва работата си, като разглежда четири законопроекта, представени от БСП, “Продължаваме промяната – Демократична България”, ГЕРБ-СДС и “Възраждане”. В седмичната програма влиза и дебата по първо четене на бюджета за следващата година, както и разглеждането на президентското вето върху споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.

Депутатите от ГЕРБ-СДС участват в пленарната зала, без да бойкотират заседанието. Те подкрепят само промените в Конституцията, тъй като програмата включва само проекти, предложени от народни представители. Пленарното заседание започна с дебат по предложението на БСП за създаване на Временна комисия относно споразумението между “Булгаргаз” ЕАД и турската държавна енергийна компания “Боташ”, подписано на 3 януари 2023 г. Групата на ГЕРБ-СДС предложи промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, като предлага отмяна на задължението икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите само на територията на страната. Това предложение се тълкува като лобистка поправка, изгодна за търговско предприятие, свързано с Русия. Предложеното изменение разрешава запасите, съхранявани в други страни-членки на Европейския съюз, да са до 70% след 30 юни 2024 г. Също така се предлага засилване на санкциите при отказ на лицензиран складодържател да предостави складов капацитет, като в случай на повторно нарушение се предвижда отнемане на лицензията.

ПП “Демократична България” предлагат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие с добавяне на допълнителна защита за дюните и плажовете. Партия “Възраждане” иска създаване на Временна комисия за проверка на твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски за натиск от народни представители.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...