Нарастващото глобално търсене на храна и защита срещу инфлацията тласка инвecтициoннитe фoндoвe в CAЩ да ĸyпyвaт ударно зeмeдeлcĸa зeмя

Дата:

Инвестиционните фондове в САЩ се превръщат в неоспорими купувачи на земеделска земя, натрупвайки над милион акра, докато търсят защита срещу инфлацията и се стремят да се възползват от нарастващото глобално търсене на храна. Това показват данни и интервюта с ръководителите на фондовете, съобщава Reuters.

Този тренд вълнува някои американски законодатели, които се страхуват, че корпоративният интерес ще направи земеделската земя недостъпна за следващото поколение фермери. Тези законодатели представиха законопроект в Конгреса, който ще наложи ограничения върху покупките в индустрията.

Въпреки че техният обем е малка част от близо 900 милиона акра земеделска земя в САЩ, темпът на придобиванията от инвестиционни фирми като Manulife Investment Management и Nuveen се ускорява след световната финансова криза през 2008 г. Тя насочва фирмите да търсят нови инвестиционни инструменти, показват интервютата на Reuters с управителите на фондове и анализ на данни от Националния съвет на доверителите на инвестиции в недвижими имоти (NCREIF).

Броят на имотите, притежавани от такива фирми, се е увеличил с 231% между 2008 г. и второто тримесечие на 2023 г., а стойността на тези притежания нарасна с повече от 800% до около 16,2 милиарда долара, според тримесечния индекс на земеделската земя на NCREIF, който проследява притежанията на седемте най-големи фирми за инвестиции в земеделска земя.

Земеделската земя предлага стабилен доход дори в периоди на висока инфлация, а фирмите се надяват, че търсенето на култури ще остане стабилно, тъй като OOH прогнозира, че светът ще се нуждае от 60% повече храна до 2050 г. поради нарастването на населението.

Придобиванията на земя от инвестиционни фирми също конкурират с покупките на земеделска земя от чуждестранни субекти, според данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Законодателите обсъждат дали да ограничат чуждестранната собственост върху земеделска земя, тъй като се опасяват, че противниците могат да купуват земя, за да упражнят политическо влияние. Сенатът включи клауза за забрана на закупуването на земеделска земя от Китай, Русия, Иран и Северна Корея в своята версия на Закона за разрешение за национална отбрана, която все още не е одобрена от Камарата.

Обемът на земята, притежаван от чуждестранни субекти, се увеличил с 64% до около 40,8 милиона акра между 2010 и 2021 г., като стойността му се удвои до около 72,5 милиарда долара, според последните налични данни на USDA.

Пол Шадег, вицепрезидент по операции с недвижими имоти във Farmers National Company, фирма за управление на ферми, заяви, че когато инвеститорите влизат на пазара на земеделска земя, това може да повиши цената на земята.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Въоръжен грабеж в столичния квартал „Левски“

Рано тази сутрин в София беше извършен въоръжен грабеж,...

И тази седмица продължава поскъпването на храните на едро

Цените на оранжерийните краставици на тържищата в България продължават...

Започна изграждането на магистралата “Русе – Велико Търново”

На днешната символична церемония на първа копка, означаваща началото...

Земеделските стопани ще получат малко над 3 млрд. лв. тази година, каза министър Вътев

Този петък министърът на земеделието на България, Кирил Вътев,...