in

Напрежение и задържани пред парламента

Полицията не предприема действия по премахване на протеста

Още в 8 ч. се стигна до ескалация на напрежението пред Народното събрание. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Сблъсъците се засилиха около 9:45 ч. На няколко пъти протестиращите хвърлиха лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред НС. Обгазени бяха десетки хора. Няколко полицаи потърсиха лекарска помощ. Към площада бяха насочени още сили на Жандармерията.

Полицията не предприема действия по премахване на протеста.

Малко след 10:20 ч. от протеста призоваха участниците в протеста да пробият полицейския кордон и да обградят всички входове на НС, за да не може никой, който се намира вътре, да си тръгне. Засега има само опити да бъдат обърнати бусовете, които предпазват паркинга и входа на НС откъм Националната художествена галерия.

По-рано млад мъж беше изведен с линейка от протеста с окървавено лице. Върху него е паднала бутилка, хвърлена от протестиращите по полицаите. Двама полицаи също са пострадали в сблъсъците. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Десетки полицаи са потърсили лекарска помощ заради обгазяването с лютив спрей.

Десетки хора бяха изведени от първия ред на протеста малко преди 10 ч. и отведени към полицейските бусове, откъдето те бяха извозени към СДВР. Протестиращите опитваха да съборят бусовете на полицията, които препречват пътя им по бул. „Цар Освободител“ и да достигнат до друга секция, където според тях има още задържани, които е трябвало да участват в протеста.

Росен Миленов е задържан, след като успял да премине през полицейския кордон. Друг мъж е изведен от екипите на жандармерията, защото е скачал върху полицейски автомобил. Трети е бил отведен още в началото на протеста, след като у него били открити „забранени предмети“.

От МВР позовават хората да протестират мирно и да се разграничават от провокаторите.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

ДПС поиска оставката и на президента

Нова заповед за спортните мероприятия