НАП с нови критерии за големи и средни данъкоплатци

Дата:

От началото на следващата година Националната агенция за приходите въвежда нови критерии за класификацията на дружествата като големи или средни данъкоплатци и осигурители. Досега фирмите бяха определени като “големи данъкоплатци и осигурители”, ако внасят над 3 милиона лева в бюджета, като последната актуализация на списъка с тези дружества е била през 2017 година.

Според новите критерии, дружествата трябва да са заплатили през 2022 година над 3,5 милиона лева данъци и осигуровки след приспадане на възстановените суми, или нетните им приходи от продажби да надвишават 300 милиона лева. Тези суми не трябва да са от еднократни сделки или разпореждане с имущество.

След Нова година близо 1350 дружества ще попаднат в обхвата на териториалната дирекция “Големи данъкоплатци и осигурители”. Сред тях са Българска народна банка, банкови институции, застрахователи, презастрахователи, пенсионни и здравноосигурителни дружества и други. Фирмите, отговарящи на изискванията, ще бъдат вписвани служебно в регистъра.

От 1 януари също така се създава нова териториална дирекция “Средни данъкоплатци и осигурители” с национален обхват. Пререгистрацията на фирмите в новата дирекция, както и включването на нови дружества, които отговарят на условията, ще се извършва служебно. За да бъдат вписани като средни данъкоплатци и осигурители, дружествата трябва да са заплатили през 2022 година над 1,5 милиона лева данъци и осигуровки след приспадане на възстановените суми или да имат нетни приходи от продажби над 15 милиона лева. Над 3300 дружества средни данъкоплатци и осигурители ще получат писма от Националната агенция за приходите с информация за тази промяна.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...