Най-голямата книжарница в Румъния се е превърнала в културна забележителност и привлича туристи от цял свят

Дата:

В Букурещ, Румъния, се намира най-голямата книжарница в страната, разположена на улица “Артур Верона” 13-15. През 2021 г. тази книжарница беше отличена като Книжарница на годината на Лондонския панаир на книгата. Заета на площ от над 1200 квадратни метра, тя предлага най-богатата селекция от книги във физическа книжарница в Румъния.

Книжарницата се намира в бившата къща на румънския премиер Димитрие Стурдза (1833-1914), построена през 1883 г. Сградата е била място за срещи на интелектуалци, политици и хора от културните среди. През комунистическия период, тя е национализирана, но след революцията е възстановена.

Освен помещения за книги, книжарницата предлага салон за плочи, салон за четене, пространство за продажба на чайове и порцелан, артикули и дизайнерски предмети, сладкиши, настолни игри, растения и мансарда с детска литература и забавления. Съседната къща, която е бивше помещение на театъра “Йон Крянга”, е била спасена от разрушаване и прикрепена към книжарницата, създавайки уникално културно пространство.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...