Над 90% от авариит са отстранени, каза министър Румен Радев

Дата:

Над 90% от повредените трафопоста след снеговалежите са вече поправени с осигурено електрозахранване, съобщи министърът на енергетиката Румен Радев. Този проблем засегна около 800 хиляди души, които бяха оставени без ток поради аварии на мрежата. Работи се активно за отстраняване на останалите аварии, а 684 екипа са мобилизирани за този процес.

Министърът подчерта, че големите щети са настъпили в мрежите на средно и ниско напрежение, засягайки голяма част от населението. Първоначално ограниченията на достъпа до местата с аварии поради обилния снеговалеж усложнили работата на екипите.

Изпълнителният орган на екипите е фокусиран върху извеждането на бедстващите хора, след което се заемат с подстанции и помпени станции. Министър Радев отбеляза, че проблемът не е свързан с липсата на технически персонал, а по-скоро със състоянието на мрежата, което изисква по-големи инвестиции. Той призова за преразглеждане на поддръжката на мрежите, включително отсичането на клони и почистването на листата, за да се предотвратят бъдещи аварии. Министърът обаче призна, че такива инвестиции могат да се отразят на цената на електроенергията.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...