Над 300 000 пенсии на работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от 1 април

Дата:

От 1 април над 300 хиляди пенсии на работещи пенсионери ще бъдат преизчислени в съответствие с разпоредбите на Кодекса за социалното осигуряване. Това означава, че размерът на изплащаните пенсии ще бъде увеличен, като новите по-високи суми ще бъдат отразени в плащанията за април.

Промените в размера на пенсиите включват допълнителния стаж, натрупан през миналата година. Институтът за социално осигуряване разполага с данни от масивите си, които са необходими за тази процедура.

Средното увеличение на преизчислените пенсии за април 2023 година за 336 000 пенсионери е 30 лева, според Любомира Язаджиева, директор на дирекция “Пенсии” в института за социално осигуряване.

Пенсионерите, които продължават да работят и получават доход, по-висок от този, който са имали преди пенсионирането си, могат да поискат преизчисляване на пенсията си. Това включва и допълнителен стаж и осигурителен доход, за което трябва да подадат заявление.

Ако лицето преди пенсионирането си е работило на висок осигурителен доход, ще бъде изгодно да продължи да работи на висок доход, за да се благоприятстват от увеличението на пенсията си. Ако обаче доходът не е достатъчен, за да увеличи индивидуалния коефициент, пенсията ще бъде преизчислена само с добавения осигурителен стаж след пенсионирането.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...