“Мястото на България е в Шенген” , това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова

Дата:

Вицепрезидентът на Европейската комисия, Вера Йоурова, заяви, че “мястото на България е в Шенген.” Тя изрази подкрепа за присъединяването на България към Шенгенската зона и подчерта, че Брюксел гледа благосклонно на тази идея.

В интервю за БНР, Вера Йоурова съобщи, че броят на нелегалните мигранти, които преминават от Турция през границата с България, значително е намалял. Това представлява положителна тенденция и е резултат от усилията на българските власти.

Относно изявлението на нидерландския премиер Марк Рюте, че е необходима още една проверка и обективно представяне на резултатите, Вера Йоурова коментира, че някои европейски политици, включително Рюте, имат възможност да се запознаят по-добре с фактите и да проведат честен разговор по темата. Тя предполага, че Рюте ще посети България и ще обсъди въпроса с българските власти, вероятно преди декември.

Йоурова подчерта, че не може да се прогнозира дали Австрия ще промени решението си да не допуска България и Румъния до Шенген, но приветства “честния” разговор, проведен между премиерите на различните страни тази седмица. Тя добави, че българите не носят вина за събитията и уверява, че България изпълнява напълно задълженията си по отношение на миграцията. Вера Йоурова подчерта важността на усилията на българските дипломати и политици в убеждаването на Австрия, че България е готова за присъединяване към Шенгенската зона.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Земетресение с магнитуд 4.3 е регистрирано днес в град Ягодина, Сърбия

Днес в района на град Ягодина, Сърбия, беше регистрирано...

Въоръжен грабеж в столичния квартал „Левски“

Рано тази сутрин в София беше извършен въоръжен грабеж,...

И тази седмица продължава поскъпването на храните на едро

Цените на оранжерийните краставици на тържищата в България продължават...

Започна изграждането на магистралата “Русе – Велико Търново”

На днешната символична церемония на първа копка, означаваща началото...