МРРБ изтегли писмото си до кметовете, в което дава указания за прилагане на Изборния кодекс

Дата:

Министерството на регионалното развитие и благоустройството на България изпрати писмо до кметовете на общини след запитвания на граждани, които не са могли да упражнят правото си на глас на насрочените за 29 октомври 2023 година местни избори за кметове и общински съветници. В писмото са били разгледани въпроси свързани с избирателните списъци и процедурите по гласуване.

След задълбочен анализ на нормативната уредба, министерството е установило, че част от текстовете в Изборния кодекс съдържат законови непълноти, които биха могли да доведат до различна практика по сходни случаи. Поради тази законова непълнота, дискусията около темата следва да се проведе в широк обществен дебат, след приключването на изборите, в спокойна и отдалечена от избори обстановка.

Министерството отчита, че писмото стана обект на предизборна злоупотреба в последния ден на кампанията преди балотажа на 5 ноември 2023 година, и следователно то бе изтеглено. Дискусията ще се възобнови след изборите, с цел гарантиране на избирателните права и задължения на българските граждани, като се изчистят законовите недоразумения в Изборния кодекс.

Министерството посочва, че негов приоритет е да гарантира провеждането на честни и свободни избори при стриктно спазване на действащото изборно законодателство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Холивудската суперзвезда Марго Роби е избрана за новото лице на Turkish Airlines

Turkish Airlines (THY) обяви, че избира актрисата Марго Роби...

Адел беше отличена с наградата за лидерство “Шери Лансинг” 

Британската певица Адел беше удостоена с наградата за лидерство...

Евертън надигра Нюкасъл с 3:0 

Отборът на Евертън записа втора поредна победа и напусна...

Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър футболист в Бразилия

Луис Суарес, уругвайският нападател, спечели Златната топка за най-добър...