in

МОН купува 80 000 устройства за електронно обучение

20 000 за учителите, и минимум 60 000 за учениците, които ще се използват за елекронното обучение

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи в парламента, че се предвижда купуването на минимум 80 000 устройства – 20 000 за учителите, и минимум 60 000 за учениците, които ще се използват за елекронното обучение. Това ще стане със средства от Европейския съюз, но е свързано с бюджетни процедури и със Закона за обществените поръчки, уточни министърът.

Той отбеляза, че при извънредното положение от март тази година заради коронавируса, България е една от страните, в която много бързо и относително успешно започва обучението в електронна среда.

Вече са купени близо 900 устройства, като по-голямата част от тях са били предоставени на учителите, а по-малка част – на учениците. Съдействахме за даряването на ученици и на над 1000 устройства, добави министър Вълчев.

По думите му учениците, които не са се включили в електронното обучение, не е само заради това, че нямат достъп до интернет и до устройства, а заради нежелание на една част от тях да се включат.

Тези 80 000 устройства, които ще бъдат купени, няма да бъдат използвани само при електронното обучение, а ще се използват от учителите в училищата. Във всяка класна стая трябва да има устройство, защото учителите работят с електронни дневници и ще свързват тези лаптопи с мултимедийни дисплеи или с проектори, обясни министър Вълчев, цитиран от БТА. Той каза, че и сега има над 60 000 устройства в училищата, но голяма част от тях са стационарни компютри и не могат да се ползват при извънредна ситуация.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

ВАП сезира БАБХ да провери качеството на храните в училищата и градини

Четирима ранени при нападение в Париж