in

Момичето, което изкачи Партийния дом, за да снима протеста от високо

Мнението й е, че трябва да се свика Велико Народно събрание, за да се промени системата

Ина Ангелова, момичето, което се покатери по сградата на Партийния дом, за да снима протестите в столицата от високо е само на 20 години, учи в Софийския университет компютърни науки, но иска да стане оператор. Тренира катерене от малка и се придвижва с колело из града.

Тя дори не е очаквала, че някой ще забележи как „превзема“ сградата. Не търси известност, напротив иска да е част от анонимните млади хора, залели площадите на София. Снимките й обаче говорят повече от нея самата. Те обикалят социалните мрежи и събират лайкове и подкрепа.

„Според мен връстниците ми искат да бъдат управлявани от интелигентни хора, които имат умения и знания да управляват тази държава искрено и всеотдайно. А не от хора, които изобщо не се интересуват от страната ни, а са нечии кукли и обслужват нечисти интереси, за да печелят пари.“, коментира младото момиче.

Тя е категорична, че младите хора трудно се лъжат, защото са образовани и необременени, свободни. Те виждат как се съсипва природата, как се разходват европейски средства. От дълго време таят гнева си. Затова са на улицата.

На въпрос защо хората искат оставката на главния прокурор Иван Гешев обяснява, че съдебната система не работи и няма еднакво отношение към хората. Прокуратурата служи на властта и реално хората, които трябва да са разследвани, не са. Разследват се неудобните на властта.

Като повечето млади хора, Ина смята, че трябва да се свика Велико Народно събрание, за да се промени системата. Според нея прокуратурата трябва да мине в изпълнителната власт, защото сега е безконтролна. Над главния прокурор няма никого. „Гешев се чувства всевластен, защото няма кой да го контролира“, коментира тя.

Ина признава, че с приятелите си не говорят много за политика, а единици от тях смятат, че демокрацията се превръща в невъзможен идеал. Но на хората със сигурност не им е безразлично какво се случва тук.

Прави й впечатление реакцията на полицаите. От една страна, част от тях са безразлични и чакат да им мине смяната. Но друга част са на страната на протестиращите и ако можеха, щяха да бъдат на площада „от другата страна“. „Вчера хората запяха химна. Мина един началник на полицаите и им каза да сложат ръката си на сърцето. Направиха го, някои бяха съвсем искрени“, казва момичето. „Вярвам, че има доста свестни полицаи, които биха подкрепили протеста, ако не бяха на работа“, допълва то.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

IT специалист разкри кой е снимал клипа от спалнята на Борисов (Видео)

Храмът „Св. София“ ще остане отворен за посетители от всички вероизповедания