МОЛДПРЕС: Представители на над 30 държави и десетки международни и финансови организации се събират в Кишинев за четвъртата среща на Платформата за подкрепа на Молдова

Дата:

Молдова ще бъде домакин утре на четвъртата среща на Платформата за подкрепа на Молдова, създадена по съвместна инициатива на Румъния, Франция и Германия, обяви правителствената служба за комуникациите и протокола, цитирана от молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

Представители на над 30 държави и на десетки международни и финансови организации ще се съберат, за да окажат своето съдействие за развитието на Молдова в три основни направления: подкрепа за покриване на бюджетните разходи, за създаването на фонд за развитието на инфрактурата и за фонд за енергийния преход.

Съгласно дневния ред на проявата ще бъдат подписани редица меморандуми за Молдова, след което форумът ще бъде открит от министър-председателя на страната Дорин Речан. Съоснователите на Платформата за подкрепа на Молдова – лидерите на делегациите на Франция, Германия и Румъния, ще държат приветствени речи пред аудиторията.

Впоследствие участниците във форума ще обсъдят презентациите на енергийния министър Виктор Парликов и на министъра на инфраструктурата и регионалното развитие Андрей Спину. След кръглата маса представителите ще излязат с резултатите и заключенията на тематичните работни групи, съсредоточени върху следните основни въпроси: хуманитарните усилия, енергията, борбата с корупцията, граничният контрол, финансовото съдействие, административната реформа и управлението на публичните финансови средства.

Форумът ще бъде закрит с реч на президента на Република Молдова Мая Санду, като след това е планирана съвместна пресконференция на външните министри на Франция, Германия, Румъния и Молдова.

На предишните три издания на Платформата за подкрепа на Молдова, на които домакини бяха Берлин, Париж и Букурещ, Молдова получи подкрепа за компенсиране на разходи при подпомагане на земеделските производители и за инфраструктурни проекти.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...