in

Множество нарушения на закона при проверките на „Алепу“, „Росенец“ и други обекти на морето

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават

Множество нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието откриха проверките, извършени под ръководството на ВАП. Установено е и незаконосъобразно ограничаване на достъпа до плажната ивица.

Проверките са били на 20 и 21 юли 2020 г. под ръководството на заместника на главния прокурор при ВАП и в присъствието на наблюдаващ прокурор. Извършени са от органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас по установяване законността на строителството и експлоатирането на обекти по Черноморието.

„Алепу“ – отклонение от строителните книжа

Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността „Алепу“ – Созопол констатира изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ.

„Аркутино“ – липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция

Проверка в местността „Аркутино“ установи, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта.

„Буджака“ – ограничен достъп до крайбрежните скали

В местността „Буджака“ се установи наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки.

„Росенец“ – не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица

В парк „Росенец“ се установи, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

Комплекс „Венид Еко вилидж“ – без заповед за строителството на жилищни сгради и хотел

При проверка на комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас се констатира, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел – 36 броя къщи в съответствиe с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед това, че не е била издадена изрична заповед до 21.07.2020 г., от кмета на община Несебър е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност. На органите на РДНСК – Бургас е възложено предприемането на мерки за указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ.

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Повдигат обвинения на шестима заради катастрофата с автобус край Своге

Кабинетът отпусна още 2 млн. лева за здравна информационна система