Опитайте рецептата за Млечни кифлички, които наистина са меки като памук. Рецептата е една от по-лесните, а благодарение на инструкциите стъпка по стъпка дори начинаещи могат да я приготвят. Можете да ги направите сладки или солени, пълнени или кухи.
Аз напълних половината от тях с резен шунка за децата, а останалите оставих “кухи”. Тъй като към тестото се добавят мляко и масло, кифличките имат много приятен вкус и затова няма нужда да се добавя нищо друго към тях.
Можете да нарежете тестото на триъгълници или квадрати и да ги напълните с каквото пожелаете. Ето какво ви е необходимо: Млечни кифлички Продукти: Приготвяне: Изсипете топлото мляко в дълбока купа, добавете маята (аз използвах прясна), захарта и 2 супени лъжици брашно.
Снимка: YouTube Снимка: YouTube Разбъркайте съставките с телена бъркалка или разбийте с тел и оставете за около десет минути, докато маята се активира и набъбне. През това време разтопете 75 г масло и го оставете да се охлади до стайна температура.
След 10 минути добавете маслото към активираната мая и приблизително 500 г брашно и разбъркайте всичко с тел. Снимка: YouTube Когато сместа се сгъсти, добавете още малко брашно и сол и продължете да бъркате. Когато тестото стане малко по-твърдо, го омесете на ръка.
Снимка: YouTube Ще ви трябват приблизително 800 г брашно за тестото. Останалите 100 г ще се използват за месене и разтягане на тестото, след като е починало.
Когато тестото е почти готово, го поставете върху работната повърхност, омесете го малко с ръка и го потупайте, за да се сплеска, след което го намажете с 50 г омекнало масло. Снимка: YouTube Месете тестото, докато маслото се поеме напълно в него.
Когато добавите маслото, тестото ще започне да се разпада, ще е лепкаво, но така трябва да бъде. Месете, докато се образува хубава топка тесто, в която всичко е равномерно разпределено. Снимка: YouTube След това разделете тестото на 2 части.
Поръсете брашно върху работната повърхност, поставете тестото върху брашното и го поръсете отново с брашно. Покрийте с кърпа и оставете да почине от 30 до 60 минути. Снимка: YouTube След това първото парче тесто се разточва на кръг с точилка. Кората трябва да е тънка.
Нарежете на триъгълници, колкото на брой желаете. Снимка: YouTube По-малко триъгълници правят по-големи кифлички и обратно. Не е необходим пълнеж за тези кифлички, но ако все пак искате да ги напълните, можете да направите някои със сладък или солен пълнеж (тестото е неутрално).
Снимка: YouTube Навийте кифличките, като започнете от по-късата страна на триъгълника към върха, и ги подредете върху тава за печене. Снимка: YouTube Оставете ги покрити с кърпа за 30 минути, за да втасат още малко. Разбийте жълтъка с една супена лъжица мляко и намажете кифличките.
По желание поръсете отгоре със семена. Снимка: YouTube Загрейте фурната на 200 градуса и печете кифличките за 20-25 минути, в зависимост от вашата фурна. Снимка: YouTube По желание изпечените кифлички могат да се намажат с масло, докато са още топли. Снимка: YouTube Да ви е сладко!
Снимка: YouTube