in

Младен Маринов: 13 са задържани след безредиците на протеста снощи

6 лица са задържани още снощи след опита за погром на бившия Партиен дом

13 души са задържани след безредиците на протеста снощи. Това стана ясно от изказване на вътрешният министър Младен Маринов пред депутатите. Той бе изслушан в парламента за протестите по искане на БСП.

6 лица са задържани още снощи след опита за погром на бившия Партиен дом, едно от тях е пряк извършител на действията по разрушаване на вратата на сградата. Допълнително днес са задържани още 7 лица, обясни министърът. Образувано е наказателно производство, работата по случая продължава, допълни той.

Докато Маринов говореше, в парламента се разрази поредния скандал. Депутатите от левицата викаха от място с призив да каже за битото от полицията момче. Председателка на НС Цвета Караянчева дори се скара на Стоян Мирчев и призова квесторите да се намесят.

Маринов разказа, че в МВР са имали информация за готвени провокации. Сигналите са тревожни и вече се потвърждава информацията, че има готвенa ескалация на протестите и се търси целенасочена конфронтация, каза той. И отново призова протестите да са мирни, а не да има опити за насилие към полицаите.

Полицаите са там, за да изпълнят служебния си дълг, има страхове в семействата им, каза Маринов. И се обърна към всички, които посягат на полицаи – да не се бърка защитното им облекло със служебно въоръжение. Когато полицията е провокирана, не може да се говори, че бие. Когато полицаят е застрашен, законът му позволява да използва разрешени от закона средства и правомощия, каза още министърът.

Той разказа, че снощи на протеста са използвани пиротехнически ракети в посока фасадата на сградата на МС, а протестиращите са хвърляли предмети, камъни и бутилки към полицаите пред сградата на бившия Партиен дом.

Взривени са и две силни взривни самодейни устройства. Хвърлени са много бутилки, пликове и кутии с червена боя. Пострадали са двама служители на органите на реда, разказа още Маринов.

Депутатите от БСП обаче не останаха доволни и поискаха министърът да говори пред тях за битото от полицията момче още в първите дни на протеста. Маринов преди това обяви, че по случая тече проверка.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Иван Гешев призова членовете на ВСС да подкрепят междуинституционалния диалог

Арестуваха бургазлийка с палитра от наркотици