Младен Кърстаич за българския футбол: “Ако така продължавате така с чужденците, скоро няма да ви има”

Дата:

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Младен Кърстаич говори преди мача с Албания, който ще се играе утре на стадион “Еър Албания” в Тирана. Втората среща и за двата отбора за октомври е с начален час 19:00 часа. Но българският отбор дойде на албанска земя след болезнено поражение с 0:2 от Литва. Кърстаич обаче говори малко за утрешния мач и се фокусира основно върху други неща, както и за своето бъдеще.

“Имахме малко време да се оправим от шока. Работихме тия два дни да възстановим отбора, да се отърсят играчите, да ги вдигнем психически. Не сме тренирали, а просто сме гледали  видео на противника. Ние в крайна сметка не сме на война, това е просто футбол”.

Попитан дали остава треньор на България въпреки публикациите в медиите и информации, че предстои да бъде уволнен, той каза: “Дали бъдещето ми е свързано с България? Аз съм тука, както виждате. Най-важното не е дали аз ще остана, а момчетата да бъдат подкрепени”, започна Кърстаич.

България е без победа в шест квалификационни мача в група “G”, а настроенията са треньорът да бъде освободен. “И друг път съм бил в други такива тежки моменти. Но ако не се вдигнете, значи нямате характер. И друг път съм се вдигал. Нормално. Ние на балканите сме хора на крайностите – или ги вдигаме до небето, или ги закопаваме в земята. Напрежението нека да бъде върху мене”, спокоен е специалистът.

След това беше попитан дали има подкрепа от играчите. На което той отвърна: “За мене най-важната подкрепа е тази на футболистите и те са лакмуса за работата на един треньор. Добре работя с техническия директор на БФС Георги Иванов и мисля, че имаме еднаква визия за българския футбол. Спортния сектор във федерацията е важен. Бил съм футболист, знам какво е да се говори и добро, и лошо. Няма никакви интриги , от първия ден сме открити и си говорим всичко в очите”.

Опитният бивш защитник, играл девет години в Германия, получи въпрос дали за година и половина в България е видял кой от всички проблеми в българския футбол е номер 1 по важност за решаване. “Не е точния момент да говоря кой е най-големия проблем. Каквото и да кажа, ще го тълкуват като оправдание, а аз не искам да е така. Сърбия и Хърватия – сравнете ги с България и вижте колко чужденци играят там, в техните първенства, и колко в българското първенство. Давам ги като пример, защото са от Балканите, но са футболни държави. Ако в българското първенство не играят българи, по-добре да го закрием. Аз се чувствам като българин. Трябва да се грижим за своите деца. И не би трябвало аз да уреждам български паспорти за български деца. Ако тази тенденция продължи, вас скоро няма да ви има. Може да пишете каквото искате, но това е истината, дори и понякога тя да боли”.

След това каза и за работата си с представителния тим на България за 18-те месеца, в които е начело. “Преди година и половина дойдох тук и започнахме да правим нещо ново. Не искам да има напрежение над играчите, а нека да бъде за мене. Очаквам момчетата да бъдат подкрепени. Не го приемайте лично, аз говоря в интерес на българския футбол. По-добри играчи няма, кой каквото иска да говори. За бъдещето ще видите, че съм бил прав. Доказателство за моите думи са думите и на колегите от Литва и от Албания. За да стане отбор, има нужда от време. Нищо не може да стане за една нощ”, каза още сръбският треньор на България.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ще арестуват ли Кмета на Пазарджик за подкуп и търговия с гласове?

Близък до кмета на Пазарджик строителен предприемач и синът...

КМЕТОВЕ НА ПРОМЯНАТА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?!

На вниманието на Прокуратура и Комисията за закрила на...

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...