Министрите на вътрешните работи от ЕС заседават в Брюксел

Дата:

На заседанието на министрите на вътрешните работи от Европейския съюз в Брюксел не се очаква да бъде дадена одобрителна позиция за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Вместо това, ще се проведе преглед на актуалното състояние на подготовката на двете страни за присъединяването им към зоната за свободно движение. България е настоявала за преглед на актуалното състояние, докато Румъния е насърчавала гласуване.

Австрия, която се противопоставя на приемането и на двете страни, бе категорично против въпросът да бъде включен в дневния ред на съвета. Държавите ще обсъдят и доклада на Европейската комисия относно мисията за установяване на факти, която беше проведена в България след ветото на Нидерландия относно Шенген. Нидерландия искаше ветото да засегне само България, но Европейската комисия реши да направи обстоен анализ и за двата кандидата.

Въпреки че Партията за свободата на Герт Вилдерс в Нидерландия, която е крайно дясна, е против разширяването на ЕС, тя няма необходимото мнозинство за формиране на правителство. Нито втората, нито третата политическа сила обявиха, че ще влизат в коалиция с нея. Испанското председателство все пак не губи надежда, че приемането на България и Румъния в Шенген може да бъде гласувано до края на годината, възможно е и по време на Съвет в какъвто и да било формат.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...