Министерството на земеделието започва кампания с цел привличане на нови фермери към биопроизводството

Дата:

Днес стартира информационната кампания “Призвание: БиоЛогичен!”, организирана от Министерството на земеделието, с цел да привлече нови фермери към биопроизводството, тъй като броят на биопроизводителите в България непрекъснато намалява.

Кампанията ще се провежда в сътрудничество с Националната служба за съвети в земеделието и ще обхване 56 населени места. Основната цел е да стимулира селскостопанските производители да преминат от конвенционално към биологично производство, като се отчита, че в България броят на биопроизводителите намалява, въпреки че в Европа нараства.

През края на 2019 година в електронния регистър бяха вписани 6405 биопроизводители, но към края на 2022 година броят им се намали с 24%. За същия период, биологичните земеделски площи намаляват с 13%. Според земеделците, този негативен процес се дължи на административни пречки, които се създават пред производителите.

В рамките на инициативата фермерите ще бъдат запознати с основните правила на биологичното производство и възможностите за финансово подпомагане чрез Стратегическия план за развитие на земеделието в новия програмен период. Организаторите обещават и представяне на добри практики от биопроизводството в други европейски страни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

ЦСКА 1948 победи Хебър с 3:1 в Пазарджик

ЦСКА 1948 постигна победа с резултат 3:1 срещу Хебър...

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините

Днес земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините, според...

САЩ обявиха, че внасят 3 милиарда долара в най-големия световен фонд за климата

Американската вицепрезидентка Камала Харис обяви на конференцията на ООН...

Израел е уведомил арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа

Израел е уведомил няколко арабски държави, включително Египет, Йордания,...