Министерството на земеделието готви промени в Закона за арендата

Дата:

Министерството на земеделието работи по изменения в закона за арендата с цел защита на интересите и на собствениците на земеделски земи и на тези, които я обработват. Председателят на Асоциацията на собствениците на земи, Евгений Орошъков, отбелязва, че 90% от договорите за обработване на земя са едногодишни, поради проблеми с недобросъвестни наематели.

Той посочва, че в случай на неплащане на наема, собствениците на земята се оказват в затруднение при защитата на своите права пред съд, като това може да продължи години и да е скъпо. Министърът на земеделието, Кирил Вътев, отбелязва, че едногодишните договори са проблем в земеделието, тъй като не стимулират инвестициите в поддържането на почвеното плодородие.

Собствениците на земя призовават за изменения в закона, включително механизми за улеснено прекратяване на дългосрочните договори при неплащане от страна на наемателите и индексиране на стойността на плащанията според пазарните условия. Агроведомството е съгласно с необходимостта от промени и ги подготвя.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...