Министерският съвет отпусна близо 25 млн. лева за изкуства и спорт в училищата

Дата:

Министерският съвет на България одобри отпускането на средства в размер на 24 772 019 лева по Националната програма “Заедно в изкуствата и в спорта” за подкрепа на образователни институции – общински, държавни и частни училища. Целта на програмата е да се създадат условия за личностно развитие на учениците и да се насърчава тяхното участие в колективни спортове и изкуства.

Общо 1235 образователни институции ще получат средства за дейности, свързани с изкуствата. Училищата ще организират занимания по музика, танцово, театрално, филмово и изобразително изкуство. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на сценични костюми, инструменти, звукова и видео техника, декорации и други необходими ресурси, както и за посещения на концерти, театри, филми, танцови представления и изложби.

В областта на спорта, програмата финансира 1224 образователни институции. Заниманията включват създаване на отбори за колективни спортове като баскетбол, волейбол, хандбал и футбол, както и участие в състезания. Средствата ще покриват разходите за спортни облекла, оборудване, треньори и други ресурси. Също така, програмата подкрепя посещения на спортни състезания и събития, в зависимост от избрания вид спорт.

Плащанията ще бъдат авансови и ще покриват до 70% от одобрените проекти, които започват изпълнение през 2023 година. Общият бюджет на програмата е 45 000 000 лева.

Освен това, правителството одобри и отпускането на 9 792 451 лева за финансово осигуряване на дейности, свързани с четири национални програми за развитие на образованието. Тези средства включват създаване или обновяване на учебни кабинети и занимални стаи за интереси на учениците, както и стимулиране на иновативни практики в работата с децата и противодействие на насилието и агресията. Също така, средства са отпуснати за проекти, свързани с изучаване и съхранение на традициите и историята на българската армия.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...