in

Министър Лъчезар Борисов: По пакета от мерки имаме съвпадение с работодателите на около 85-90%

На две седмици министерството ще прави отчет на свършената работа

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов даде брифинг за новите социално-икономически мерки срещу последиците от COVID-19. Той се провежда след срещата с работодателските организации в Министерството на икономиката. На заседанието присъства и Валери Симеонов като представител на НС, защото част от мерките са свързани със законодателни инициативи.

Мерките на правителството са в две групи. Първата са социално-икономическите, изцяло финансирани от бюджета.

Но има и втора група от мерки за 1 млрд и 800 млн. лева, които ще бъдат изпълнявани чрез Министерство на икономиката. В скорошен план те могат да нараснат с още 400 млн. лв от програма на ЕС, каза министърът на икономиката.

„По целия пакет от мерки имаме съвпадение с работодателите на около 85-90%. Останалите отворени теми ще се направи фина настройка по тях в следващите два-три дни“, допълни Лъчезар Борисов.

В този втори план са включени и законодателни инициативи, които са част от Националното тристранно споразумение между работодатели и синдикати. Ще се направи бързо изменение на Закона за инвестициите и правилника за насърчаване на инвестициите, ще се отдели регионален акцент по отношение на инвестициите.

Една от мерките е свързана с насърчаване на съществуващи инвестиции на 56 проекта за 700 млн. лева и над 8 000 работни места. Очакват се нови инвестиции за над 1 млрд. лева, каза Борисов.

Министърът е представил предложение на работодателските организации да бъдат част от надзорен орган за разпределение на евросредствата в МИ.

На две седмици министерството ще прави отчет на свършената работа, ще бъде отворен и телефон за сигнали за нередности, стана ясно още от думите на министъра.

Законодателните инициативи ще бъдат реализирани след ваканцията на НС, заяви от своя страна Валери Симеонов.

От Българската търговско промишлена палата призоваха да се опрости достъпът на проектите, които ще се финансират. Призоваха също да се предназначат средства и усилия за довеждане на мерките до знанието на потенциалните ползватели.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

„Главболгарстрой“ ще разширява пристанище Бургас за 310 млн. лева

250 новозаразени с COVID-19 за денонощие у нас