Мъченията и сексуалното насилие са често използвани от руските сили в Украйна, казват експерти

Дата:

Голям брой затворници в импровизирани центрове за задържане в окупираната от руските сили Южна Украйна са били измъчвани и са били жертва на сексуално насилие. Това обяви международен екип от експерти, предаде Ройтерс.

Екипът, наречен “Мобилен екип за справедливост”, създаден от международната компания, специализирана в хуманитарно право “Глоубъл райтс къмлайънс”, е работил с украински прокурори в областта на военните престъпления в Херсонска област, откакто украинските сили си я върнаха през ноември след над 8 месеца под руски контрол.

Украинските власти са проучили над 97 000 информации за военни престъпления и са повдигнали обвинения срещу 220 заподозрени в местни съдилища. Но по-високопоставените извършители на тези престъпления биха могли да бъдат съдени в Международния наказателен съд в Хага, който вече издаде заповед за арест за руския президент Владимир Путин.

В доклада на експертите от “Мобилния екип за справедливост”, финансиран от ЕС и от САЩ, са анализирани  320 случая и свидетелски разкази от 35 места в Херсонска област. В 43 процента от разказите на жертви се споменават практики на мъчения в центровете за задържане, като сексуалното насилие е честа тактика, наложена им от руските охранители.

“Истинският мащаб на руските военни престъпления остава неизвестен. Но ние можем да кажем със сигурност, че психологическите последствия от тези жестоки престъпления върху украинския народ ще останат вкоренени в създанието на хората в идните години”, казва Анна Микитенко, високопоставен юридически консултант в “Глоубъл райтс къмплайънс”.

Най-малко 36 разпитани жертви от прокурорите са споменали за мъчения с електрически ток по време на разпитите, често пъти в областта на гениталиите. Една от жертвите е била заставена да гледа изнасилването на друга. На мъчения са били подлагани най-често задържани военни, но също и членове на правоприлагащите органи, доброволци, активисти, общински лидери, медици и учители. Техниките на мъчения включвали най-често задушаване, симулация на давене, побоища, заплахи за изнасилване. 

“Всичко разказано навежда на мисълта, че планът на Путин да унищожи украинската идентичност включва редица престъпления, напомнящи геноцид”, заяви британският юрист Уейн Джордаш, който е ръководител на екипа.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ще арестуват ли Кмета на Пазарджик за подкуп и търговия с гласове?

Близък до кмета на Пазарджик строителен предприемач и синът...

КМЕТОВЕ НА ПРОМЯНАТА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?!

На вниманието на Прокуратура и Комисията за закрила на...

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...