in

Майките от „Системата ни убива“ настояват за възстановяване на Фонд „Социална закрила“

Размерът на помощта е увеличен на 2500 лева, а идеята е дейностите на фонда да обхващат повече хора, на които да се помогне.

Майките от инициативата „Системата ни убива“ настояват да се възстанови прекратена в началото на тази година практика от фонд „Социална закрила“ да могат да се плащат еднократни социални помощи за спешни медицински дейности на хора с увреждания над 18 години.

Днес те ще връчат искане до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева във връзка с дейността на фонд „Социална закрила“.

Вера Иванова от инициативата „Системата ни убива“ заяви, че е премахната възможността хората с увреждания да кандидатстват пред фонда и да получат еднократна помощ от 2000 лева при нужда от спешно лечение, операция или зъболечение:

„Зъболечението е огромен проблем. Деца в момента, пораснали деца, са със страшни болки. Не може да се плати анестезиолог, защото със 159 лева пенсия няма това как да се случи“.

Марина Сарадинова, директор на фонд „Социална закрила“, каза, че за миналата година за зъболечение е отпусната помощ на три лица. След анализ е преосмислена процедурата за отпускане на еднократни помощи и целите, за които се отпускат по желание на нуждаещите се, и е утвърдена нова методика:

„В практиката се очертаха редица проблемни области като помощта беше много обща и в един момент се стигна дотам, че фондът допълва дейността на Националната здравноосигурителна каса. Затова предложенията конкретно за социалните помощи бяха да се насочат за хора с трайни увреждания, като подпомагането е в две направления – за закупуване на помощни средства, приспособления, съоръжения, които не се отпускат по друг ред и за първи път насочихме подпомагането към хора със зрителни увреждания за покупка на помощни технически средства“.

Размерът на помощта е увеличен на 2500 лева, а идеята е дейностите на фонда да обхващат повече хора, на които да се помогне.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Протестът от парламента се прехвърли към Министерския съвет

Отложиха заседанието по мярката на Атанас Бобоков