in

Лукашенко се закани да не търпи дълго протестите

Вече повече от две седмици протестите срещу властта не стихват

Стотици хиляди се събраха на протест срещу новия стар президент на Беларус. Шествия и живи вериги имаше както в столицата Минск, така и в няколко съседни държави. Александър Лукашенко се закани да не търпи дълго протестите. След информацията за опит за проникване в резиденцията му, президентът на Беларус пристигна в Минск с автомат и бронежилетка.

Правителствената пресслужба разпространи кадри, на които се вижда как Александър Лукашенко слиза от хеликоптер в резиденцията си. Има бронежилетка, а в ръцете си държи автомат „Калашников“. Задава един въпрос – никой не остана, нали?

Твърди се, че оръжието на Лукашенко не е било заредено, но причина за тази демонстрация, е неуспешен опит на протестиращи да нахлуят в Двореца на независимостта.

Вече повече от две седмици протестите срещу властта не стихват. Лукашенко и министрите му са категорични, че няма да толерират недоволството.

Виктор Хренин, министър на отбраната на Беларус: Не можем просто да гледаме как на важни, дори свещени за нас места се провеждат протести. Места, на които фашисти са избивали хора от Беларус, Русия, евреи и хора от други националности. Не можем да го допуснем. Нека да е ясно: при всяко нарушаване на обществения ред и мира на тези места, ще изпращаме армията, а не полицията.

Между 100 и 200 хиляди души се събраха в Минск снощи. Шествието премина мирно, а исканията на протестиращите остават непроменени – нови избори за президент.

Мария Колешникова, лидер на опозицията: Нашата съпротива е като маратон. Режимът не може да се справи с него, но ние можем. Имаме волята, силата и подкрепата, които са ни нужни.

Определят тези демонстрации като най-голямото предизвикателство за властта на несменяемия Лукашенко, който е начело на страната от 26 години. Подкрепа за протестиращите дойде и от Литва, където около 50 хиляди души се включиха в дълга 34 километра жива верига – от столицата Вилнюс, до границата в Беларус. Жест, натоварен с много символика и припомнящ общото минало на двете държави и борбата им за независимост от Съветския съюз.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Домусчиев: Завеждам дело за клевета срещу Божков

Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември