Липсата на работна ръка у нас се задълбочава, бългapcĸи ĸoмпaнии ca пpинyдeни дa внacят paбoтници oт вce пo-дaлeчни дecтинaции

Дата:

Възстановяването на българската икономика след пандемията на COVID-19 се изпълнява със значително по-ниска скорост, тъй като се изправяме пред сериозен дефицит на работна ръка. Български компании от различни сектори се налага да внасят все по-голям брой работници от далечни дестинации.

В сектора на туризма, високото търсене на работници доведе до наемането на чуждестранни сезонни работници, особено от бивши съветски републики и Украйна. Средната заплата в този сектор е около 2000 лева, а броят на българските работници, готови да работят в туризма, намаля значително.

В хотелиерството и ресторантьорството предимно се наемат работници от бивши съветски републики и Украйна. В туристическия сектор се наемат главно готвачи, сервитьори, градинари и други сезонни работници.

Още преди началото на летния сезон, туристическият сектор заяви, че ще наеме около 25 000 работници, които трябва да запълнят голямата липса на българска работна сила. Този сезон българските работодатели са наели и работници от Индия, Непал и Бангладеш.

Освен от тези страни и от държавите в Средна Азия, част от липсата на квалифицирана работна сила в българските хотели ще бъде засилена от работници от Украйна, Беларус и Молдова.

Работници от Далечния Изток, като Непал и Бангладеш, също се наемат в сектори като текстил, металообработка и строителство. Независимо от сложната процедура за издаване на работни визи, която обикновено отнема между 6 и 8 месеца, броят им нараства в последните месеци.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...