in

Лидери от Г-20 ще продължават да си сътрудничат за укрепване на световната икономика

Г-20 обещаха да продължават да използват „всички налични инструменти на финансовата политиката“ за борба с пандемията от коронавирус и да си сътрудничат за укрепване на световната икономика

Висшите финансови представители на 20-те най-големи икономики в света, известни като групата Г-20, обещаха през уикенда да продължават да използват „всички налични инструменти на финансовата политиката“ за борба с пандемията от коронавирус и да си сътрудничат за укрепване на световната икономика, предупреждавайки същевременно, че глобалните перспективи остават много несигурни.

В комюнике, публикувано след виртуална среща в събота, министрите на финансите и шефове на централни банки от групата Г-20 заявиха, че глобалната икономика ще се възстанови, тъй като отделните икономики постепенно се отварят отново, но са необходими допълнителни действия, за да се гарантира растежа.

„Ние сме решени да продължим да използваме всички налични инструменти на политиката, за да защитим живота, работните места и доходите на хората, да подкрепим глобалното икономическо възстановяване и да подобрим устойчивостта на финансовата система, като същевременно се предпазваме от рисковете за нов икономически спад“, се посочва в изявлението на Г-20 след края на срещата, съобщава Ройтерс.

Агенцията напомня, че от Covid-19 са заразени над 14,14 милиона души по света, като близо 600 хиляди вече загубиха живота си. Въведените през последните месеци строги карантинни мерки и блокади, целящи спиране на разпространението на болестта, доведе до големи разрушителни ефекти върху в световната икономика, засягайки най-силно най-бедните държави.

Финансовите представители на Г-20 заявиха, че 42 от 73-те най-бедни страни в света са поискали замразяване на официалните двустранни плащания по техните дългове до края на годината, като сумата на разсрочени плащания възлиза на 5,3 милиарда долара.

Визирайки опасенията на Световната банка, че Китай, който е член на Г-20 и най-големият кредитор на развиващите се страни, не участва пълноценно, световните висши финансови представители призоваха всички официални двустранни кредитори да изпълняват изцяло и прозрачно инициативата за суспендиране на обслужването на дълга на най-бедните държави.

Те също така „насърчиха силно“ частните кредитори да участват при сравними условия в тази инициатива и заявиха, че ще обмислят през втората половина на 2020 г. удължаване на дълговото облекчение. Частните кредитори не са получили официални искания от държавите за спиране на обслужването на дълга по инициатива на Г-20, съобщи по -рано тази седмица Институтът за международни финанси (IIF).

„Ние насърчаваме инвеститорите от частния сектор да участват в това, но трябва да бъдем много внимателни, за да не се намесваме в частните споразумения“, заяви министърът на финансите на Саудитска Република Мохамед ал Джадаан на пресконференция в края на срещата.

Трябва да се има предвид, че Саудитска Арабия е настоящият ротационен председател на Г-20.

Финансовите лидери на Г-20 също така потвърдиха своя ангажимент за разрешаване на различията във връзка с начисляването на данъци върху цифровите услуги и постигане през тази година на всеобхватно решение, основано на консенсус.

Те заявиха, че очакват да видят предложения за международна данъчна реформа до месец октомври, когато проведат следващата си среща.

„Справедливото данъчно облагане на международни компании и големи дигитални групировки е по-спешно от всякога“, заяви след срещата на Г-20 германският финансов министър Олаф Шолц.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Боксов турнир между затворите: „С ръкавици срещу агресията“

След плажа, масов пикник край Росенец