in

Кунчев: Ще удължим мерките и след 12 ноември

“По заболеваемост сме на 17 място сред 30 страни от ЕС”

„По заболеваемост сме на 17 място сред 30 страни от ЕС и Европейското икономическо пространство и на 4 място на Балканския полуостров. По смъртност в Европа сме на 10 място и на 4 място на Балканите“. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг за ситуацията с коронавируса у нас

„Само три области са все още в оранжевата зона – Видин, Добрич и Силистра, всички останали са в червената зона, т.е. имаме над 120 болни на 100 000″, обясни д-р Кунчев. Той посочи, че Добричка област, където ситуацията е била много тежка, в момента след взетите мерки е сравнително добро състояние. През последните дни между 30-35% от всички изследвани лица дават положителен тест“, посочи той.

„Ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември. Всички предвидени мерки трябва да останат до края на ноември и може би и след това. Трябва да помислим за ограничаване на работата на всички заведения до 22:00 часа, но това трябва да стане в диалог с бранша. Ограничаване на присъствената работа в офиса до 50% от служителите“, каза д-р Кунчев.

Към автономните висши училища препоръчваме да минат към дистанционно обучение с едно изключение обучението на медици и техните практически упражнения.

Предлага се възстановяване на това хората над 65 години трябва да пазаруват в зелен коридор от 8:00 до 10:00 часа, за да предпазим най-рисковата част от населението. Ще бъде предложено след отрицателен тест, направен на третия ден от контакта, хората да не бъдат под поставени под карантина.

„Спешно трябва да се дадат правомощия на здравния министър да командирова лекари в различни медицински учреждения. В момента цялата тежест е поета в доболничната помощ, натоварването трябва да бъде по-равномерно“, каза д-р Кунчев.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Валери Симеонов: Закъсняхме със затягане на мерките

Лаборатории призовават за бързи антигенни тестове