in

Красимир Вълчев очаква 500 млн. лв. повече за образование за следващата година

„Между 3500 и 4000 деца се очаква да бъдат допълнително обхванати от системата“

С над 500 млн. лв. да се увеличи бюджетът за образование за следващата година очаква министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Това стана известно от думите му пред журналисти след откриването на новата академична година в Медицинския университет в София.

„Оптимист съм, че и следващата година ще имаме един значителен ръст на разходите за образование, последните три години беше между 500 и 600 милиона“, отбеляза министърът.

„Обсъжданията по рамката на бюджета продължават. Минимум 450 млн. лв. ще имаме, които ще са свързани с последната стъпка от увеличението на учителските заплати, увеличението на минималната работна заплата за всички останали, увеличението на възнагражденията на преподавателите във висшите училища“, посочи Вълчев.

„Убеден съм, че ще има значителни допълнителни средства и за системата на предучилищното образование“, каза той.

„Между 3500 и 4000 деца се очаква да бъдат допълнително обхванати от системата. За всяко едно дете на 4 години, което е обхванато, общините ще получат близо 300 лв. годишна сума за издръжка и хранене, посочи министърът. Може би 25 млн. лв. допълнително ще има за намаление на таксите за всички деца в предучилищна възраст (от 3 до 6 г.), допълни той.
Според министъра училищата се справят с организацията предвид ситуацията с ковид епидемията. Системата на образованието доказа и пролетта, и сега, че е отговорна, дисциплинирана“, допълни той.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

„България Ер“: Безплатната промяна в датата на билетите остава до края на ноември

Мощен взрив в столицата на Либия