Коалицията на люксембургския премиер Ксавие Бетел се разпада заради лошия резултат на Зелените на парламентарните избори

Дата:

Тройната упраявляваща коалиция, оглавявана от премиера либерал Ксавие Бетел, се разпада заради лошия резултат на партията на Зелените на оспорваните парламентарни избори в Люксембург, показват почти пълните резултати от гласуването, цитирани от Асошиейтед прес.

Според прогнозните резултати либералната Демократическа партия на Бетел увеличава депутатите си в 60-местния парламент от 12 на 14, а броят на мандатите на Люксембурската социалистическа работническа партия (ЛСРП) остава непроменен (10). Зелените се сриват от девет на пет депутатски места, което прави сигурно, че коалицията няма да успее да остане във властта за нов петгодишен мандат.

Християндемократите от Християнсоциалната народна партия (ХСНП) остават първа политическа сила с 21 депутати и е много вероятно да станат определящият фактор при съставянето на следващото правителство.

Преди десет години Бетел наследи Жан-Клод Юнкер, християндемократа, който по онова време беше най-дълго управлявалият демократично избран лидер в Европа. През последните десет години нетипично за нея ХСНП беше извън властта, въпреки че продължаваше да бъде първа политическа сила. След последните избори коалицията на Бетел разполагаше с 31 от 60-те места в люксембургския парламент.

Пълните резултати се очаква да бъдат обявени по-късно. В зависимост от съотношението на силите в новия парламент преговорите за съставяне на управленска коалиция могат да продължат от няколко дни до няколко седмици.

С население от 650 000 души Люксембург е една от най-малките държави в ЕС, но в същото време е най-богатата по брутен вътрешен продукт на глава от населението.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ще арестуват ли Кмета на Пазарджик за подкуп и търговия с гласове?

Близък до кмета на Пазарджик строителен предприемач и синът...

КМЕТОВЕ НА ПРОМЯНАТА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?!

На вниманието на Прокуратура и Комисията за закрила на...

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...