in

Китай затваря американското консулство в Чънду

Решението е в отговор на Вашингтон, който преди три дни обяви, че затваря китайското консулство в Хюстън

Китай разпореди затварянето на консулството на САЩ в големия град Чънду в югозападната част на страната. Решението е в отговор на Вашингтон, който преди три дни обяви, че затваря китайското консулство в Хюстън, щата Тексас.

Решението на Пекин е “законен и нужен отговор на неразумните мерки на САЩ”, се казва в изявление на китайското министерство на външните работи. Не се уточнява в какъв срок дипломатическата мисия в Чънду трябва да затвори врати. В случая с Хюстън американската администрация беше дала на китайските дипломати срок от 72 часа да напуснат.

Освен посолството в Пекин, САЩ имат пет консулства в континентален Китай – в Гуанджоу, Шанхай, Шънян, Чънду и Ухан, както и в Хонконг. Мисията в Чънду беше открита през 1985 г. и обхваща целия район на югозападен Китай, както и автономния район Тибет.

Според сайта ѝ в нея работят 200 души, от които 150 имат местен статут. По повод ескалацията на напрежението между САЩ и Китай от последните дни в изявление на китайското външно министерство се казва, че отговорността за това е на САЩ и че тази страна трябва да положи усилия за завръщането на отношенията в нормалното русло.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

„Фейсбук“ въвежда предавания на живо с до 50 потребители

Граничари откриха голямо количество канабис в нива край Гоце Делчев