Китай обяви нов министър на отбраната

Дата:

Китай обяви нов министър на отбраната – Дун Цзюн, след като предшественикът му, Ли Шанфу, беше отстранен от длъжност в края на октомври. Причината за отстраняването на Ли Шанфу остава неясна, но има информация, че срещу него се води разследване за корупция. Дун Цзюн, който преди това заемаше поста на командващ военноморския флот на Китай, ще бъде представително лице на Народоосвободителната армия във връзките с медиите и чуждестранните армии.

Този ход на Китай идва в контекста на обновяването на армията, като част от стратегията на президента Си Цзинпин за превръщане на Китай в доминираща световна сила. Длъжността на министър на отбраната в Китай обаче няма съществено влияние в определянето на отбранителната политика или в ръководенето на армията, които са изцяло под контрола на Централната военна комисия, председателствана от Си Цзинпин.

Дейността на новия министър ще включва работа върху отношенията със САЩ по отношение на конфликтите, свързани с Тайван и Южнокитайско море, които са източници на напрежение в региона.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...