КЕВР приема днес цените на тока и парното от 1 юли

Дата:

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода в сила от 1 юли. Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията.

Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за следващия едногодишен период. Минималното поскъпване на тока за бита от около процент и половина може да се окаже малко по-високо при окончателното определяне на цените.

За това предупреди председателят на регулатора Иван Иванов още по време на общественото обсъждане: “Всички цени, които са изготвени като прогнози, са на базата на данни към края на месец май. Ако има съществено изменение на тези цени, те ще бъдат отразени и в нашия доклад.

Надяваме се това да не бъде в голяма степен, въпреки че се наблюдава динамика в цените на ел. енергия, както и на природния газ”. Заради смяната на цените на тока и трите електроснабдителни дружества дават възможност на клиентите си да отчетат сами своите електромери.

Въпреки че “практиката показва, че все по-малко клиенти се възползват от тази опция”, казва Крум Косев от EVN: “От друга страна по-голямата част от нашите клиенти вече са с дистанционен отчет и там не е необходим самоотчет.

Ние даваме такава възможност, който от клиентите изяви желание, може да се отчете към 1 юли и да ни подаде своите показания и ние ще го заложим във фактурата”.

По мейл или по телефон до 4 юли могат да подават данните от самоотчета си и клиентите на “Електрохолд”, казва Ралица Николова При самоотчета те трябва да посочат показанията на електромера по всички тарифи, клиентския си номер, абонатния си номер, трите имена на титуляра и адреса на обекта, за койт

о декларират данните…фактурите за юли ще съдържат информация за консумираната енергия и за двата отчетени периода по старите и по новите цени”. При “Енергопро” подаването на показанията трябва да стане в по-кратък срок, обяснява Петя Попова: “Самоотчетът не е задължителен.

В случай, че клиентът не подаде данни, компанията ще фактурира потреблението по регламентираната методика. Пропорционално разпределение на отчетените количества на дните преди и след промяната на цените.

Броят дни по стара и нова цена ще бъде различен в зависимост от отчетния период на всеки клиент. Желаещите да направят самоотчет клиенти могат да декларират данните от електромера до края на деня на 1 юли”.

След смяната на цените на парното и топлата вода клиентите на топлофикациите не трябва да правят нищо, посочва Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества: “Имаме нови цени. Те общо взето са всичките с повече или по-малко проценти по-ниски от сега действащите.

Те започват да действат веднага. Естествено най-голямото намаление ще се усети през зимния период, когато сметките са по-големи”. Намалението на цените средно с около 8 процента и половина потребителите на топлофикациите ще могат да видят в сметките си, които ще получат през август.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...