in

Израелски агенти ликвидирали в Иран лидер на „Ал Каида“

Израелски агенти, действащи по поръчение на САЩ, са ликвидирали в Иран Абдула Ахмед Абдула

Израелски агенти, действащи по поръчение на САЩ, са ликвидирали в Иран през август Абдула Ахмед Абдула, лидер на „Ал Каида“, когото САЩ обвиняваха за организирането на атентати срещу американски посолства в Кения и Танзания, предаде Ройтерс.

На 7 август агенти на израелските специални служби са застреляли Абдула, известен под псевдонима Абу Мохамед ал Масри. Той е бил смятан за вероятен наследник на сегашния лидер на Ал Каида Айман аз Зауахири. Досега смъртта му беше държана в тайна от организацията и иранското правителство. Нито едно правителство не е поело публично отговорност за смъртта му, предаде БТА.

Не е ясно каква роля е играло правителството на САЩ в убийството, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“. Американските власти преследваха от години Масри и други намиращи се в Иран лидери на „Ал Каида“.

Била е убита и дъщеря му Мириам, вдовица на сина на основателя на Ал Каида Хамза бен Ладен, който отговаряше за планирането и връзките с различни терористични групи. На 14 септември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че синът на основателя на Ал Каида е бил убит при антитерористична операция на границата между Афганистан и Пакистан.

Според източници на в. „Ню Йорк таймс“ Абдула Ахмед Абдула е живеел в Иран от 2003 г., а в столицата Техеран – от 2015 година. Той беше включен в списъка с най-опасни терористи на ФБР и се предлагаше награда от 10 милиона долара за информация, която може да доведе до залавянето му.

При атентатите срещу американски посолства в Танзания и Кения през 1998 г. загинаха 224 души, включително 12 американски граждани.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

ГЕРБ се отказа от детските за всяко дете

От днес: Само възрастни в магазините между 13:30 и 16:30 ч.