Израел и “Хамас” удължават примирието с още един ден

Дата:

Примирието между Израел и палестинското движение “Хамас” в Ивицата Газа се удължава с един ден до петък, потвърди представител на Катар, който посредничи в преговорите по споразумението за предаване на заложници от екстремистката групировка.

Удължаването на примирието се извършва при същите условия – прекратяване на военните действия и доставка на хуманитарна помощ в Ивицата Газа. Израел заяви, че ще бъде удължено временното примирие, като се отчитат усилията на посредниците за продължаване на процеса за освобождаване на заложници.

“Хамас” потвърди, че и днес ще бъде спазвано прекратяването на огъня. Преди това Израел предупреди, че ще възобнови военната активност, ако не получи списък със заложници до изтичането на крайния срок. “Хамас” предложи да предаде още седем души, но от израелска страна е получен отказ.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Тел Авив за разговори с израелски лидери и палестинския президент Махмуд Абас. Блинкън ще се стреми към удължаване на примирието и увеличаване на хуманитарната помощ за Ивицата Газа, като разгледа и въпроса за настъплението на израелските въоръжени сили в южната част на Ивицата Газа.

САЩ призовават Израел да обърне по-голямо внимание на защитата на палестинските мирни граждани и да избегне разселването им.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...