Изненади на местните избори: София се обърна срещу Хекимян и Борисов

Дата:

Изненади на местните избори:

София се обърна срещу Борисов и Хекимян. 

В Пазарджик подкрепа за местен феодал подкопа доверието в ГЕРБ.

Бургас ще избере Димитър Петков. 

Все по-трудно ще се окаже за най-голямата политическа партия в България да запази позициите си на лидер след местните избори, които са в края на октомври.

Досегашните бастиони на ГЕРБ ерозират отвътре заради растящото недоверие към местните структури на партията, които или издигат неподходящи кандидати или подкрепят такива, за които има сериозни съмнения за участия в корупционни схеми.

ГЕРБ със сигурност губи София

До колкото решението за номинацията на Антон Хикемян беше взета еднолично от лидера Борисов, без да е съгласувана или одобрена от структурите предварително, тук местната организация на ГЕРБ в София няма вина за предстоящата загуба.


Социологическите проучвания категорично отреждат на Хикемян най-много до второто място, а някои агенции са още по-скептични и подлагат на съмнение дали той въобще ще стигне на балотаж. 

В негов минус се оказа както неубедителното представяне на досегашната кметица Фандъкова и сериозните гафове в инфраструктурата и качеството на ремонтите, така и горчивото усещане което остави завоят му от журналистиката, която трябва да е опозиция на всяка власт, към кметския стол и безспорния властови ресурс който той дава. Бившия тв водещ изглежда и неподготвен за сериозните управленски и административни предизвикателства, които носи със себе си един кметски мандат в София. Към всичко това неизбежно се прилепва и разочарованието у софиянци, за все по-видната зависимост на ГЕРБ от ДПС.

Има вероятност на втория тур да се срещнат  Васил Терзиев и кандидатката на БСП Ваня Григорова, а Хикемян въобще да отпадне от състезанието. 


Издигнатата от БСП синдикалистка също няма особени шансове на балотажа, не защото е слаба кандидатура, а защото ще и е трудно да мотивира и обедини около себе си останалите партии и коалиция именно поради факта, че е кандидат на БСП, така че със сигурност новия кмет на София ще се казва Васил Терзиев. 

(Проучването за София е направено от агенция ЕСТАТ в периода 29 септември -9 октомври чрез онлайн панел и по метода лице в лице между 800 души и е финансирано със собствени средства на агенцията)

Бургас – който си го може го може.

Димитър Николов е добър стопанин и със сигурност ще спечели предстоящия вот.

Бургас е един от градовете, които могат да се окажат пример за добро управление. Общината е лидер по привличане на инвестиции, по развитие на инфраструктурата и благоустройството. 


Очевидно Бургас попадна в ръцете на добър стопанин, който ще се бори за 4-ти път за доверието на съгражданите си, хората го харесват и подкрепят дейността му и единствения въпрос е не дали ще спечели изборите още на първи тур, а с колко. Градът видимо се променя и измести лидерското място на Варна, като черноморска столица, предлагайки отлично поддържана инфраструктура и градска среда, работни места и добро заплащане, сериозен напредък в култура, образование, строителство, икономика и всички останали фактори, които са белег за добро управление.

Димитър Николов ще спечели изборите в Бургас и ще е стария – нов кмет на Бургас.

Това вероятно ще стане още на първи тур, както и води със себе си убедително мнозинство на партията на Борисов в местния общински съвет.

Пазарджик – скандал след скандал

Хората на Борисов в Пазарджик са на път да инкасират огромен негатив, заставайки до добилия скандална популярност местен кмет.

Поредицата от разкрития за необяснимо висок стандарт на живот и съмнения за участие в корупционни схеми вероятно ще доведат за изненадваща смяна на кмета Тодор Попов.

Пазарджишкия градоначалник стана печално известен с отказа си да даде проба за наркотици и алкохол след като беше спрян от органите на КАТ. Преди години в медиите излезе подробна информация за луксозното имение в близко до Пазарджик село, в което живее без семейството и децата си, но не и сам.  Органите на НАП извършиха проверка на доходите му, която приключи с данъчен ревизионен акт изпълнен с констатации, че пазарджишкия кмет харчи доста повече отколкото е официалната му заплата. 

Изтече и информация за скъпи апартаменти и хотели, за които плащал по над 2 хиляди лева на вечер. Хората от Пазарджик изразяват недоволство както от арогантното поведение на градоначалника, така и от лошото му управление. Градът изглежда  мръсен и занемарен, а Попов не крие че възнамерява да увеличава допълнително данъците, които и в момента са едни от най-високите в България.

Социологическо проучване проведено в Пазарджик по поръчка на община Пазарджик сочи, че близо 72 % от жителите на общината искат нов кмет.

Къде тук е ГЕРБ ?

Парадоксално за първи път в историята си ГЕРБ не издигат свой кандидат за кмет на Пазарджик.

Дали това е задкулисна сделка, защото Тодор Попов е спряган като близък до Делян Пеевски или пазарджишкия градоначалник е успял да заблуди Бойко Борисов не е сигурно.


Сигурно е обаче, че обезличаването на ГЕРБ в Пазарджик и сближаването и с Тодор Попов и Делян Пеевски поражда вълна от недоволство в членовете и подкрепящите партията.

У тях се запазва симпатията към Борисов, но се увеличава антипатията към местните лидери на ГЕРБ и обвързването им с Тодор Попов, против когото те самите до скоро открито роптаеха.


Каквато и да е причината довела до обвързването на ГЕРБ с Попов, негативите за партията са огромни.


Въпреки привидно първото място на Попов в началото на кампанията нещата не се развиват в негова полза и заради нарастващото неодобрение от гражданите Пазарджик вероятно ще има нов кмет.

Ако се състоят на време изборите и въобще се стигне до изборни резултати (което има вероятност да не се случи поради груби грешки в тамошната изборна комисия) на балотаж ще отидат Тодор Попов подкрепен от ГЕРБ и ДПС и независимият Благо Солов издигнат от коалиция ‘Заедно за силна община’.

Претендента Солов показва завидна упоритост в битката му срещу Попов и това ще е втория му балотаж срещу него. Той е и най-големия му критик в местния общинския съвет.

Хора от града признават, че Солов има безспорни лидерски и управленски качества, както и че е направил много за града подкрепяйки различни дейности и инициативи с лични средства.


Въпреки привидната преднина на първи тур, на последващия балотаж е много вероятно тя да се обърне в полза на Солов, тъй като той не е партиен кандидат и това го поставя в позицията да преговаря спокойно с всички без да е обременен от различията на партийните централи в София.


В подобна ситуация негативния вот срещу Попов  и поредицата от скандали, в които името му се забърка, ще изиграе решаваща сила и е твърде възможно той да се раздели с поста.


Зад неговата кандидатура, освен дългата ръка на ДПС стоят и лобистки кръгове от самия ГЕРБ, като местния лидер Найден Шопов и бившата външна министъра Екатерина Захариева, но не и лично Борисов.

Прави впечатление, че Бойко Борисов, макар да посети Пазарджик, не каза категорично че подкрепя Тодор Попов и деликатно спести изречението, че той е техния кандидат. 


Възможно е той да осъзнае грешката си и елегантно да излезе от нея, като не положи много усилия да мобилизира партията в подкрепа на скандалния местен „феодал“, както сам се нарича Попов.

(Проучването за Пазарджик е направено от агенция Тренд в периода 1 -10 септември чрез преки интервюта с таблет по метода лице в лице между 1080  души и е финансирано от Община Пазарджик. В него не е включен кандидата на БСП тъй като към момента на изследването не е бил потвърден)

Във всички случаи предстоят интересни избори и до голяма степен от тях зависи преструктуриране на цялостната политическа ситуация в страната.

Очаквайте подробности за Пловдив, Варна и Кърджали.

Екип PressCenter.BG!

1 КОМЕНТАР

  1. този Трендафил Величков, …не е лошо да каже за дигата на Марица, …когато беше Областен, …на кой я повери да я направи за колко милиона, …и после колко върна за да си разделят, …попитайте го само за 2 месеца колко открадна

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Холивудската суперзвезда Марго Роби е избрана за новото лице на Turkish Airlines

Turkish Airlines (THY) обяви, че избира актрисата Марго Роби...

Адел беше отличена с наградата за лидерство “Шери Лансинг” 

Британската певица Адел беше удостоена с наградата за лидерство...

Евертън надигра Нюкасъл с 3:0 

Отборът на Евертън записа втора поредна победа и напусна...

Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър футболист в Бразилия

Луис Суарес, уругвайският нападател, спечели Златната топка за най-добър...